Späť na blog
Rozhovory

Predstavujeme Romana - lektora UX / UI kurzu

Skillmea
26.05.2018
9 minút čítania
Predstavujeme Romana - lektora UX / UI kurzu
Roman Pittner je super týpek. Momentále žije v Prahe a ak by mal vizitky, má na nich napísané "Product designer". Momentálne pracuje pre startup Angelcam, ďalší vlastný rozbieha. Predtým približne 4 roky pracoval v reklame pre Triad a predtým veľa rokov ako freelancer. Vo freelancovaní odnedávna pokračuje a pracuje pre rôznych individuálnych klientov, ako aj pre veľké Silicon Valley cool startupy.

Čo sa týka UX, testovania a rôznych dizajn princípov, má na to možno trochu iný náhľad ako väčšina ostatných dizajnérov - Roman totiž za sebou má komplet 5 ročnú psychológiu. Jeho portfólio nájdeš tu.
Roman Pittner - UX / UI dizajnér
A teraz čítaj parádny rozhovor s Romanom, lektorom online kurzu Dizajn pre obrazovky: úvod do UX a UI.

Na začiatok najskôr začnime tvojou prácou. Čo presne robíš?

Moja posledná oficiálna pozícia sa volala Product Designer. To znamená že okrem samotného kreslenia appiek a webov robím nejaké veci predtým aj potom. Snažím sa zistiť, kto sú zákazníci pre daný produkt, aké majú problémy a potreby. A svoje riešenia potom testujem a overujem ich účinnosť.

Na akých projektoch si pracoval?

Pomáham (snažím sa pomáhať) firmám v rozbehu. Často sa nazývajú aj startupy, ale na to slovo som trochu alergický :) Každopádne, je to rozmanité: od cloudovej bezpečnostnej platformy po aplikáciu pre učiteľov a ich žiakov. Pár rokov som strávil aj v reklamke. Do toho mám nejaké svoje projekty v rôznom štádiu rozkladu; napríklad cestovného sprievodcu Prahou.

A ako si k dizajnovaniu a UX/UI vôbec dostal?

Na strednej som sa začal hrať s Photoshopom a na výške som zistil, že existuje niečo ako webový dizajn a že sa v tom Photoshope dá robiť, tak som to skúsil. Potom strih do obdobia cca 5 rokov neskôr, prišiel som na to, že grafika samotná ma nebaví. Že urobiť “peknú” vec mi nestačí a to, čo ma reálne zaujíma je, komu moja práca pomôže. Tu som mal dosť šťastie na nadriadených (pozdravujem Peťu, Mareka a Jara), ktorí mi umožnili svoju kariéru stočiť trochu iným smerom - k UX a následne produktovému dizajnu. Dnes mám najlepší job na svete.

Prečo si sa rozhodol robiť lektora v Learn2Code?

Celé tie roky čo sa učím dizajn, si robím kadejaké poznámky na kadejaké miesta. Alebo nerobím a držím to len niekde v hlave. Chcel som to proste skonsolidovať, dať tomu všetkému formu. Druhá vec je, že keď chceš niečo vysvetliť druhému človeku, musíš si utriediť myšlienky a hlavne sa sám doučiť kopu detailov. Tretia vec je, že sa rád nenudím a chcel som skúsiť novú vec. A posledný dôvod je, že je dobré mať niečo podobné v CV-čku. 

Kde berieš inšpiráciu pre svoju prácu? Máš nejaké tipy, ktoré zaručene fungujú?

Jasné. Roky praxe :) To je môj zaručený tip. Nie vážne, myslím, že jediný rozdiel medzi “juniorným” a “seniorným” dizajnérom je ten, že senior robí veci rýchlejšie a kvalitnejšie, pretože keď niečo navrhuje, nemusí skúsiť 100 verzií, ale iba 10. Tých zvyšných 90 si totiž odžil v priebehu rokov.
Inšpiráciu máš vo vrecku. Veľakrát proste otvorím telefón a pozriem sa, ako sú riešené appky. Minule som robil ovládanie pre bezpečnostné kamery a použil som riešenie z Budíka, defaultnej appky v iOS.

Je v tejto oblasti dizajnu potrebné sledovať aktuálne trendy a inovácie? Ako si na tom ty?

Tak ako v každom inom odbore, ak sa chceš posúvať, musíš sa stále učiť. Ja striedavo sledujem rôzne magazíny a blogy (napr. oficiálne blogy dizajnových divízií firiem ako Google alebo Dropbox) a snažím sa nájsť čas aj na video kurzy. V poslednej dobe sa zameriavam na Javascript a programovanie ako také.
Angelcam - ukážka z portfólia

Čo ťa najviac baví na tvojej práci? Máš nejaký obľúbený task, ktorý robíš najradšej?

Mám takú teóriu, že práca, ktorá človeka bude baviť, by sa nejako mala vzťahovať k tomu, čo robil rád v detstve, keď sa hral. Aspoň u mňa to sedí. Ja som chcel byť vynálezca. A teraz tak trochu som. Technologické odvetvie vo všeobecnosti je podľa mňa fascinujúce. Pomocou dizajnu a programovania sa dá vyrobiť prakticky čokoľvek, dokážeš vyriešiť problémy, alebo naplniť potreby ľudí.
A najviac ma baví ten moment, keď po x pokusoch konečne prídem na to, ako vyriešiť nejaký dizajnový problém. Napríklad, že akým spôsobom sa má otvoriť navigácia, alebo čo :)

 

V čom vidíš výhodu svojej práce? Je v niečom výhodnejšia ako iné zamestnania?

Nie. Dizajn je povolanie alebo zamestnanie ako každé iné. Niekoho to bude napĺňať, iného nie. A keď už si zaradený v správnej kariére, najdôležitejšia vec je nájsť dobrý kolektív, ktorého súčasťou budeš. Ja osobne som na toto mal, až na individuálne výnimky, zatiaľ šťastie.

 

Čo by si poradil všetkým, ktorí nemajú žiadne skúsenosti s dizajnom a grafikou, ale chceli by začať?

Vygoogli si “Figma” alebo “Invision Studio”. To sú schopné dizajnové nástroje, ktoré sú zadarmo. Trochu sa v tom pohrab, zisti, čo to dokáže, pozri si nejakú dokumentáciu a tutoriály. To nájdeš na ich stránkach.
Krok dva je nájsť akýkoľvek web alebo aplikáciu, ktorá sa ti páči a skúsiť ju v dizajnovom programe nakresliť.
Toto zopakuj niekoľko krát a potom sa môžeš pustiť do svojich prvých projektov. Normálne sa niekomu ponúkni (škola, športový klub, kamarátova firma), že im zadarmo vyrobíš grafiku webu, appky alebo hoci len plagátu.
Postupne si takto budeš budovať portfolio. Veľa vecí nebudeš vedieť a nepôjdu ľahko. To je dobrá príležitosť na ďalšie googlenie a učenie sa nových vecí.
Po pár mesiacoch budeš pripravený nájsť si ozajstné zakázky alebo hoci full-time job na juniornej pozícii.
Hej a tajný tip: ak ťa to len trochu zaujíma, uč sa zároveň kódovať (HTML, CSS) a programovať (JavaScript). Extrémnym spôsobom ti to neskôr pomôže.

Aké máš plány do budúcnosti?

Chcem sa stať produktovým dizajnérom v Google. Bodka.
Ak nevyjde Google, mám v zálohe niekoľko ďalších veľkých tech firiem so sympatickým produktom a miliónmi užívateľov. Zaujímajú ma hlavne produkty využívajúce počítačové učenie, formy umelej inteligencie alebo rozšírenú realitu.
V najbližšej dobe ma teda čaká veľa učenia, veľa upratovania a poctivé zostavovanie portfólia.
Táto moja snaha trvá už približne rok, zatiaľ som 3x pristál fejsom na betón a vypadol v následných kolách pohovorov. Snáď som sa poučil, a teda sa podľa toho teraz plánujem zariadiť a skúsiť to znova.
Takže držte palce :)

Krátky odkaz všetkým čitateľom na záver

Nikdy sa neprestaň učiť a rátaj s tým, že sa ti veci na prvý ani druhý krát nepodaria. A že je to tak v poriadku. To, že na dosiahnutie úspechu (nech je to pre teba čokoľvek) treba hlavne potiť krv, nie je žiadne klišé; všetky kurzy, knihy, články a prednášky sú len pomôcky, snažiť sa musíš hlavne ty sám.
Je to dosť hlboké? :)
P.S. Ak by si sa chcel ohľadom dizajnovo grafických vecí spýtať, napíš mi do diskusie pod kurzom na Learn2Code. Ak budem vedieť, rád odpoviem niečo múdre.
Čau.
Skillmea
🥇 Sme jednotka v online vzdelávaní na Slovensku.
Na našom webe nájdeš viac ako 300 rôznych videokurzov z oblastí ako programovanie, tvorba hier, testovanie softwaru, grafika, UX dizajn, online marketing, MS Office a pod. 
Vyber si kurz, ktorý ťa posunie vpred ⏩

Mohlo by ťa zaujímať

Predstavujeme nových lektorov Tomáša a Samuela
Rozhovory
01.03.2018
Skillmea

Predstavujeme nových lektorov Tomáša a Samuela

Tomáš Sokol a Samuel Švolík sú kolegovia z digitálnej egentúry ecake. Obaja sú PPCčkári ako lusk, a preto sme s nimi pripravili online kurz na reklamný systém Google AdWords. Chalanov sme vyspovedali, môžeš sa teda dozvedieť viac o nich, o tom, ako začínali a aké sú ich rady pre začínajúcich online marketérov. Ahojte Tomáš a Samuel, vítame vás u nás, v Learn2Code. Ste našimi novými lektormi, tak sa nám na začiatok predstavte.Tomáš Sokol (T.S.) Ahoj :) Okrem toho, že najbližším povolaním bude manžel, vnímam sa ako pozitivistu, umierneného workoholika, cestovateľa, večného študenta, marketéra, raz aj tanečníka latino, karatistu, zen-budhistu, jogína a preferenčného vegetariánaň Samuel Švolík (S.Š.) Ahojte, ak by ste ma chceli stretnúť, odporúčam lesy, lúky a háje. Inak som občas príliš realista, často príliš slniečkár, nastupujúci workoholik a asi najmenej kvalifikovaný magister matematiky. Oh, a v lete nesmie chýbať detský letný tábor, kde už viac ako 10 rokov robím vedúceho. Odporúčam - indiáni.sk  Kde teraz pracujete? Predstavte sa nám aj po pracovnej stránke.T.S. Momentálne šéfujem oddeleniu accountov v digitálnej agentúre ecake, s.r.o., kde som pôvodne aj začínal ako junior PPC špecialista. Postupne som začal viac riešiť biznis stránku veci a prešiel som bližšie do kontaktu s klientmi. Keďže som si za ten čas spravil veľký prehľad o všetkom, čo je v online svete, bolo to veľkou výhodou pri komunikácii s klientmi a doteraz z toho čerpám. S.Š. V tejto chvíli sa pohybujem hlavne v online agentúre ecake s.r.o., snažím sa byť online špecialistom s čo najširším záberom. Začínal som ako PPC stážista, teraz som teamleader nášho skromného PPC tímu. Okrem toho vo voľnom čase konzultujem so všetkými kamarátmi ich projekty, či už ide o luxusné handmade kabelky, detské tábory, blog Elona Muska alebo milión ďalších… mal by som si možno trocha vydýchnuť.[Tomáš a Samuel z digitálnej egentúry ecake] Čo sa vám na vašej práci páči najviac?T.S. Je toho viac. Dynamické prostredie, nové technológie, skvelé neformálne prostredie, veľa humoru a zaujímavých projektov. Hlavne ma baví, že je tu veľa priestoru na realizáciu a kreativitu. S.Š. Neformálnosť, kreativita, strategické plánovanie,možnosť realizácie niekedy fakt šialených nápadov. Takisto je fajn, že všetko, čo robím, viem podložiť číslami.  U nás ste lektormi online kurzu Google AdWords. Ako ste sa k tomuto dostali?T.S. Bavilo ma vždy vystupovať pred ľuďmi a zdieľať know-how. Začal som chodiť na konferencie, prednášky a pod. Prirodzene som sa tak dostal aj ku kurzom, ktoré som pôvodne poznal z užívateľskej strany ako samouk :) S.Š. Úprimne? Náhodou. Súhlasil som ale hlavne z dôvodu, že ma vždy bavilo učiť. Čo všetko môže dať spomínaný online kurz tomu, kto sa rozhodne ho absolvovať?T.S. Určite mu dá prehľad o tom všetkom, čo sa v AdWords nachádza, dostane sa do obrazu, čo všetko môže s AdWords robiť a dostane ho to na správnu dráhu, ak chce ďalej pokračovať v kariére týmto smerom. Ako by ste opísali PPC kampane na Slovensku? Je to rozdielne napríklad v porovnaní so zahraničím?T.S. Na Slovensku vidím, že každým rokom značne pribúda reklám vo vyhľadávaní, čo odzrkadľuje rastúci online trh a to, že pribúda aj online špecialistov, ktorí tomu rozumejú. Texty sú omnoho bohatšie, zmysluplnejšie, ale stále je vidieť, že sa v dostatočnej miere nevyužívajú všetky rozšírenia, ktoré AdWords ponúka. Keďže nemáme Google Shopping a niektoré ďalšie produkty, máme obmedzenejší výber toho čo dokážeme do reklamy pustiť. Oproti zahraničiu smerom na západ máme stále nižšie ceny za preklik a práve naopak, často keď ideme smerom na východ, vidíme tam ceny nižšie. Ešte stále môžeme využiť niektoré oblasti, kde konkurencia nie je taká vysoká a dá sa preraziť.[Tomáš s kolegami z agentúry ecake] Sledujete aj konkurenciu, aktuálne trendy, inovácie? Ako ste na tom?T.S. Sledujeme všetko, aby sme sa udržali v biznise a dokázali klientom vždy ponúkať najlepšie riešenia na trhu. Myslím, že by to malo byť automatické u každého, kto chce v tomto biznise pôsobiť. S.Š. Bez toho by biznis veľmi nešiel :D Podľa môjho názoru sme na tom nadpriemerne dobre ;) Dnes je dosť veľa pracovných ponúk v tejto oblasti a pravdepodobne už každá firma potrebuje odborníka na PPC kampane. Vnímate to tak aj vy?T.S. PPC špecialista sa na Slovensku stáva nedostatkovým artiklom. Hľadáme ich do agentúr, či do firiem. V zásade teraz platí, že najlepšieho si vychováte sami a zatiaľ je úroveň stále nízka na to, čo trh potrebuje, keď niekto opustí školu. S.Š. Bojím sa, že toto sa časom zmení. Predsa len na Slovensku je momentálne niekoľko stoviek digitálnych agentúr.  Je táto práca dobre zaplatená? :)T.S. V porovnaní s priemerom na Slovensku si myslím, že áno. Plus, keď si k tomu zoberiete nejaké tie "side joby", dá sa žiť :) S.Š. Áno aj. Otvára dosť veľa možností na zárobok pomimo ;) Na druhej strane komunita PPCčkarov veľmi rýchlo rastie. Napríklad aj na Facebooku denne pribúdajú pracovné ponuky na rôzne online marketingové pozície. Je podľa teba dosť kvalifikovaných ľudí práve na tieto pozície?T.S. Ako som spomínal vyššie, práve mám pocit, že nie je dosť kvalifikovaných ľudí na tieto pozície. Plus do budúcna nebude stačiť ovládať len slovenské PPCčko, ale treba sa orientovať aj na zahraničných trhoch. Aké sú najčastejšie chyby pri práci PPC špecialistu?T.S. To je veľmi individuálne. Povedal by som, že sa ešte málo robí s automatizáciou práce + workflow práce, kde sa dá mnohým chybám predísť tým, že si dobre nastavím monitoring, reporting a frekvenciu kontrol účtov. Chce to mať dobrý systém práce, potom tých chýb nebude veľa :) S.Š. Keď si myslí, že má pravdu a že si poriadne skontroloval všetky nastavenia. Vždy sa nájde niečo, čo sa dá prehliadnuť.  Pýtajú sa vás napríklad vaši priatelia na to, ako by si mali čo najefektívnejšie nastaviť svoje kampane? Dávate im rady?T.S. Vždy, keď sa spomenie, že robím v agentúre :) V duchu "treba si pomáhať" vždy niečo poradím, keď však už niekto chce pravidelnú starostlivosť o účet, vždy to zaberie niekoľko hodín času, a to má svoju hodnotu, takže je na mieste poskytnúť protihodnotu (nemusia to byť len eurá :P ) Ono je to aj o zodpovednosti, že robím s reálnymi peniazmi niekoho. Odporúčam často, že je lepšie si to dať profi nastaviť, lebo v AdWords sa dá naozaj aj utratiť dosť peňazí za nerelevantné výsledky. S.Š. Nonstop. Už ma to prestáva baviť.  Čo by ste poradili všetkým, ktorí nemajú žiadne skúsenosti s PPC kampaňami alebo online marketingom, ale chceli by nejako začať?T.S. Určite to, aby si najprv pozreli online kurz AdWords, študovali pomocné materiály a nebáli sa experimentovať. Ideálne je získať si taký, povedzme osobný pocit zodpovednosti voči peniazom. Buď si začať robiť nejaký vlastný mini projekt alebo pomôcť niekomu blízkemu, aby človek mal reálnu skúsenosť s tým, aká je cena reklamy na internete a získal snahu dostať čo najviac z daného budgetu. S.Š. Konzultácie s niekým. Možno spoločnosť dotyčného vôbec nepotrebuje online reklamu, len počul, že je to trendy a potrebné. Inak jednoznačne nerobiť to bez prejdenia si kurzom. Pokiaľ človek nepozná všetky triky Googlu, ako z nás vytiahnuť peniaze, môže na tom dosť prerobiť.  Chalani a ešte prezraďte vaše plány do budúcnosti.T.S. Mojim najbližím plánom je spraviť tak dobrú kampaň, že s ňou vyhráme v súťaži :) S.Š. Rozbehnúť nejakú značku :) Akúkoľvek! Čo najskôr :D  Vďaka za rozhovor a tešíme sa, že s vaším kurzom vychovávate nových PPC špecialistov a machrov na Google AdWords.
Rozhovor s riaditeľom strednej školy, ktorá otvára nový IT odbor
Rozhovory
05.12.2017
Skillmea

Rozhovor s riaditeľom strednej školy, ktorá otvára nový IT odbor

Pán Mgr. Tomáš Milata vyštudoval kombináciu Slovenský jazyk a literatúra - dejepis na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Krátko pôsobil ako dramaturg v Bábkovom divadle na Rázcestí, učiť začal na základnej škole v Mutnom na Orave. 10 rokov pôsobil ako učiteľ na štátnej Obchodnej akadémii v Žiline a od roku 2005 pracuje na Súkromnej strednej odbornej škole Pro scholaris (do roku 1. 9. 2017 Súkromná obchodná akadémia) ako riaditeľ. Od roku 2013 je zároveň konateľom OZ Pro scholaris - zriaďovateľa školy. S týmto veľmi zaujímavým človekom vám dnes prinášame rozhovor, nakoľko pochopil, že bez IT a technických zručností sa budúce generácie už nezaobídu a od nového školského roka otvára na škole nový študijný odbor Informačné systémy a služby. [Image] Tomáš Milata - riaditeľ SOAZA Ako by ste predstavili  svoju školu študentom, ktorí ju nepoznajú?Sme najstaršia súkromná stredná škola v Žiline. Pro scholaris znamená “pre študentov”. V našej škole to znamená, že všetky aktivity musia smerovať k tomu, aby sa študentovi študovalo ľahšie a aby zároveň dosahoval čo najlepšie výsledky. Učitelia k nám prichádzajú cez náročné výberové konanie, veľa sme investovali do vybavenia a kultúry školského prostredia. Viac než o súťaž medzi študentami nám ide o spoluprácu a vzájomnú podporu. Veríme tiež, že viac než faktografické vedomosti žiaci potrebujú nadobudnúť kľúčové zručnosti, ako sú napríklad schopnosť tvorivo riešiť zadaný problém, kriticky a analyticky myslieť, jasne formulovať a argumentovať svoje názory a postoje, vedieť niesť zodpovednosť za svoju prácu. Keďže väčšina našich absolventov pôsobí v službách, usilujeme sa ich vychovať k úcte, slušnosti a altruizmu.     Aké programy bude možné absolvovať na vašej škole?Naša škola poskytuje maturitné vzdelávanie v troch odboroch. Obchodná akadémia, Manažment regionálneho cestovného ruchu a od 1. 9. 2018 začíname s odborom Informačné systémy a služby. Posledný menovaný odbor je v istom zmysle novinkou. V spolupráci so 16 IT firmami z regiónu a Žilinskou univerzitou sme sa pokúsili kreovať obsah tohto odboru tak, aby zodpovedal súčasným potrebám praxe. Keďže tento odbor je zameraný primárne na výučbu softvéru, bolo nám jasné, že najväčším problémom bude jeho životnosť. Ako zaručiť aktuálnosť obsahu v najdynamickejšie sa vyvíjajúcej oblasti ako je IT? Našťastie spoločnosť Learn2Code nadšene prijala našu ponuku pre spoluprácu a v súčasnosti pracujeme na tom, aby sme jej aktuálne obsahy integrovali priamo do nášho vyučovania.  V čom je vaša školá iná ako iné stredné školy na Slovensku? Veľmi sa usilujeme byť živým organizmom, ktorý sa neuzatvára vo vlastnej bubline. Spolupracujeme s mnohými subjektami z praxe. Napríklad naši študenti odboru Obchodná akadémia pracujú na softvéri firmy KROS, ktorá poskytuje učiteľom sústavnú a cielenú podporu. Študenti cestovného ruchu zasa absolvujú každý rok kurzy animačných aktivít zameraných na outdoorové aktivity, ktoré ponúka náš región. Okrem lyžovania a snowboardingu si vyskúšajú rafting, jachting, jazdu na koni a lezenie po skalách. Tieto kurzy nám zabezpečujú naši partneri Ranč u Edyho, Zamkovského chata, Splavovanie Riecky, Horolezecký klub Rajecké Teplice, Zbojnícka chata a mnohí ďalší. Máme akreditovaný kurz Sprievodca cestovného ruchu, ktorý je implementovaný priamo do vyučovania a tak si spolu s maturitným vysvedčením naši absolventi odnášajú aj sprievodcovský preukaz, ktorý im otvára dvere do cestovných kancelárií. Modernizácia budovy a vybavenia pomohla k tomu, že v každej triede je pripojenie na net, interaktívna tabuľa, žiaci od školy dostávajú vlastný notebook a disponujeme aj vlastným e-learningovým prostredím. V maximálnej možnej miere tiež využívame príležitosti v rámci programu Erazmus+ a v súčasnosti participujeme až na troch medzinárodných výmenných projektoch, vďaka ktorým sa naši žiaci a učitelia dostávajú za hranice Slovenska a prinášajú si cenné nové skúsenosti. Pozrime do minulosti, povedzte nám, ako ste sa dostali k tomu, že budete učiť a neskôr viesť ako riaditeľ strednú školu?Pedagogickú fakultu som si vlastne vybral z núdze. Vzhľadom na kádrový profil môjho otca som o štúdiu na inom type vysokej školy pred rokom 1989 mohol len snívať. Nakoniec mi to sadlo. Učenie ma baví dodnes a je pre mňa príjemným spestrením papierovej roboty v riaditeľni. Mám rád spoločnosť mladých ľudí a na rozdiel od mnohých iných si nemyslím, že dnešná mladá generácia je horšia, ako sme boli my. Je možno iná, ale ak si chceme rozumieť, je dôležité, aby sme sa počúvali vzájomne. Dnes už, chvalabohu, učenie nie je mentorské poučovanie študenta, je (malo by byť) skôr spoločným vzrušujúcim hľadaním nového. No a riaditeľom som sa stal po tom, ako som vyliezol z jamy, ktorú som kopal pre jeden bratislavský autoservis. Po 11 rokoch učenia som musel zo štátneho školstva zutekať, pretože som sa začal dusiť. Kyslík mi uberala nielen všeobecne známa byrokracia, ale aj defetizmus niektorých kolegýň, až som sa zľakol, že napokon vyhorím s nimi. Našťastie, mal som kam ujsť - veľa mojich známych, s ktorými som kedysi liezol po skalách, robili výškové práce a ponúkli mi job. A tak som s nimi pol roka visel na lane, špároval paneláky, umýval výškové budovy a tak podobne. Pomohlo mi to vyvetrať hlavu, a keď mi v spomínanej jame zazvonil telefón a ponúkli mi zúčastniť sa konkurzu na riaditeľa Súkromnej obchodnej akadémie, vyliezol som z jamy, šiel som na konkurz a vyhral ho.[Image] Pán riaditeľ Milata úraduje :) Je náročné spojiť vyučovanie predmetu a vedenie strednej školy?Učím 8 hodín týdenne a najradšej Dejiny kultúry. Mám ich radšej ako Dejepis, pretože politické dejiny sú skôr o deštrukcii, moci a násilí. Dejiny kultúry nás učia, čo sa ľudstvu, alebo jeho najlepším reprezentantom podarilo vytvoriť. Dodáva mi to optimizmus. Najradšej mám, keď vidím svojich študentov tvoriť vlastné artefakty. Akoby sa vrátili späť do detstva tým, že sa v nich prebudila kreativita a vidím, akú z toho sami majú radosť. Bolo by skvelé, keby riaditelia škôl mali tiež viac času na kreativitu a nemuseli sa toľko venovať naťahovaniu s úradníkmi, štatistikám a iným podobným “radostiam”. Školy majú za cieľ pripraviť mladých ľudí, aby sa bez problémov umiestnili na trhu práce alebo pokračovali ďalej v štúdiu na univerzite. Darí sa vám to na Vašej škole?Približne 80% našich absolventov ďalej pokračuje na vysokých školách. Nezamestnanosť sa pohybuje od 5 do 10% a veľmi to závisí od toho, s akými výsledkami u nás študovali. Od školy sa očakáva, že pripraví absolventov do praxe. OK. Lenže malo by sa očakávať aj od študentov, aby v tomto smere so školou spolupracovali. Žiak nie je kameň, ktorý učiteľ otesá do tvaru dokonalej sochy. Od študenta sa oprávnene očakáva aktivita. Do istej miery ho k nej dokážete prinútiť, ale mnoho závisí na jeho vlastnej motivácii. Dobrá škola, podľa mňa, musí (mala by :-)) vytvoriť perfektné podmienky pre štúdium (vynikajúcich učiteľov, materiálne vybavenie, dobrý obsah a zaujímavé formy vyučovania...), ale svoj kus cesty oproti týmto benefitom musí urobiť žiak aj sám. Bez toho sa nestretneme.    Ako rozvíjať v mladých ľuďoch vášeň pre to, čo ich baví? Najskôr to, čo ho baví, treba objaviť. Ideálne je, keď to v sebe objaví študent sám. Ostatné je potom vzrušujúce dobrodružstvo pre obidve strany. Ťažšie je tú vašeň zažnúť, a ak sa to podarí, je to veľký pedagogický úspech. Staré klišé hovorí, že zapáliť niekoho môže len ten, kto sám horí. Je to však asi naozaj základný predpoklad pre dobrého učiteľa. Nám sa osvedčilo nepodávať študentom všetko na striebornej tácni v hotovom stave. Moje prezentácie sú plné otázok, na ktoré musia študenti hľadať odpovede sami. Ak sa podarí vzbudiť v nich zvedavosť, máte napoly vyhraté. Prečo ste sa rozhodli spolupracovať s Learn2Code pri zabezpečovaní štúdia na škole, čím sme vás zaujali?S Learn2Code som sa prvýkrát stretol na Facebooku prostredníctvom vašej reklamy. Pozorne som si následne pozrel váš web a oslovili ma dve veci - jednak nadšenie, ktoré z toho všetkého vyžarovalo, a bolo jasné, že vás to naozaj baví a jednak neakademický jazyk, ktorým sa vaši lektori prihovárali klientom. To nebolo “akože”, ale “naozaj”. Strúhať formu vie dnes kde-kto, ale robiť profesionálnu prácu so slobodomyseľnými ľuďmi, ktorých ste dokázali k sebe pritiahnuť z rôznych pozícií a zároveň ich presvedčiť, že inštitucionalizácia pod krídlami Learn2code je pre nich výhodou a nie väzením, to je niečo, čo vážne obdivujem. A čomu verím. Naše prvé stretnutie s pánom Debnárom ma v tejto viere len utvrdilo. Budem rád, ak pri implementácii vašich kurzov do nášho vyučovania IT predmetov, budeme aj my inšpiráciou pre vás, ako vaše produkty robiť lepšie a možno dokonca niekedy priamo na mieru IT vzdelávania na stredných školách, čo by mohlo pomôcť aj iným školám posunúť sa od základov excelu, wordu a powerpointu ďalej k reálnym potrebám praxe. Čo podľa vás dokázalo vzbudiť ešte väčší záujem o štúdium na SOAZA?Poctivá práca a následne spokojní absolventi. Môžete vešať reklamné banery, kde len chcete, pokiaľ nie sú za vami reálne výsledky a spokojní klienti, skôr či neskôr to budete musieť zabaliť. V akejkoľvek oblasti, nielen v školstve. To je normálna spravodlivosť a tak sa mi to páči.  Plánujete ešte nejaké ďalšie zmeny a novinky na škole? Prezraďte našim čitateľom, čo chystáte.Pre študentov Informačných systémov a služieb chystáme celkom nové IT laboratórium. Okrem výkonných PC v ňom chceme prostredníctvom robotických hračiek (napr. Lego Boost), šachu, 3D puzzle a ďalších podobných pomôcok v žiakoch skúsiť obnoviť kreativitu z detstva. Presvedčiť ich, že základom každého objavovania je hra. Že programovanie, ako to len nedávno povedal ktosi z vašej branže, je forma umenia. Že môže byť zábavné a že to nie je nuda. Je skvelé, že takmer všade sa stretávame s podporou tohto zámeru a tešíme sa z naozaj veľkého záujmu zo strany firiem prispieť či už sponzorsky, materiálne alebo atraktívnou ponukou praxe pre našich študentov už počas štúdia.  Ak máš na pána riaditeľa Milatu nejaké otázky, napíš ich do komentára.
Programovanie je istá forma umenia, hovorí lektor Miro Beka
Rozhovory
22.11.2017
Skillmea

Programovanie je istá forma umenia, hovorí lektor Miro Beka

Miro Beka je super chlapík a aktuálne sa okrem programovania a hudby venuje aj tvorbe kurzov s Learn2Code. Miro šoféruje náš nový online kurz programovania v jazyku Python a preto sme si pripravili tento rozhovor. Čítaj ďalej. Na začiatok najskôr začnime tvojou prácou. Čo presne robíš?Štandardne sa to volá, automatizér testovania, alebo po anglicky test automation engineer. Za týmto názvom sa ale môže skrývať veľa vecí. Ja osobne som navrhoval a implementoval testovacie skripty (napríklad v robot framework), vytváranie rôznych knižníc alebo malých testovacích aplikácií, kopec DevOps roboty (linux server, Jenkins CI a pod) a teda hlavne automatizovať a orchestrovať rôzne systémy tak, aby spolupracovali a na konci celého behu vyhodili nejaký report. Na akých projektoch si pracoval?Ešte keď som bol na stáži, som pracoval ako backend developer. V tedy som programoval v Ruby on Rails.  Keď som sa vrátil späť na Slovensko, začal som pracovať v ESETe už ako automatizér, kde sme testovali ESET antivírus. Tam bolo viacero produktov, myslím že viac než 4, ktoré sa museli otestovať na všetkých možných windowsoch (xp, vista, 7, 8, 10), takže tam sme ušetrili kopec manuálneho testovania. Nakoniec som pracoval v Kistleri, kde sme testovali viacej hardverových vecí a celkom dosť low level. Taktiež som tu získal kopec DevOps skúseností.[Image] Miro sa okrem programovania intenzívne venuje aj hudbe A ako si k programovaniu a Pythonu vôbec dostal? Programovať som začal už na strednej škole. Mal som na výber informatickú alebo normálnu triedu a keďže som sa rád hral PC hry, tak som šiel do informatickej. Tam som začal drtiť turbo pascal a už som bol jasný. S pythonom som sa stretol až na výške, dokonca až tak ku koncu. Začal som v ňom programovať svoju diplomovú prácu. Veľa som sa vtedy naučil. Hlavne, ako veci nerobiť. Prečo si sa rozhodol robiť lektora v Learn2Code?Rád odovzdávam svoje znalosti ďalej. Navyše sa rád vŕtam vo veciach a potom čo sa niečo naučím tou ťažšou cestou, tak mám chuť odovzdať to ďalej. Dokonca som bol aj 2x ako spiker na Pycon.sk. Navyše, ak chce človek niečo vysvetliť, niekedy zistí, že tomu až tak nerozumie. Takže je to pre mňa aj forma učenia. Kde berieš inšpiráciu pre svoju prácu? Máš nejaké tipy, ktoré zaručene fungujú?Ja si myslím, že programovanie je istá forma umenia. Človek stojí pred nejakým “problémom” a musí vymyslieť (naprogramovať) riešenie. Mne osobne sa veľmi páči minimalistické umenie, jednoduché, ale výrazné tvary. To sa snažím uplatniť aj pri programovaní. Snažím sa, aby riešenie bolo čo najjednoduchšie a priamočiare. Takže asi ťa sklamem, ale nepoznám žiadne zaručené triky. Každé nové dielo je unikát.[Image] Miro je basák a spevák v kapele Mofokiller V tejto oblasti je potrebné sledovať aktuálne trendy, inovácie. Ako si na tom ty?Dovolím si nesúhlasiť. Je pravda, že technológie rýchlo napredujú, ale niekde na pozadí človek môže spozorovať isté univerzálne pravidlá. Ak ich človek začne vidieť a porozumie im, nebude sa musieť prehrabávať všetkým tým smogom informácií. Takže moc sa týmto nezahlcujem. Samozrejme, aj ja si ráno pri kávičke skočím rekreačne niečo prečítať na hacker news . Čo ťa najviac baví na tvojej práci? Máš nejaký obľúbený task, ktorý robíš najradšej?Keďže automatizovanie je veľmi pestrá práca, najradšej mám nové úlohy, ktoré treba nejako vyriešiť. Treba otestovať takúto funkcionalitu, alebo treba vymyslieť ako pozapájať nejaké senzory, aby to automaticky fičalo. No proste každá nová úloha je pre mňa zábavka, kde môžem byť kreatívny. Musím sa ale priznať, že potom čo už je všetko vymyslené, moje nadšenie rýchlo opadne. Ale vždy sa cez to nejako prekusám. Čo by si poradil všetkým, ktorí nemajú žiadne skúsenosti v programovaní, ale chceli by začať?Všetkým by som určite poradil, aby sa to naučili. Dokonca, ani nie preto, aby sa tým mohli živiť. Programovací jazyk je spôsob akým komunikujeme s počítačmi, je to jazyk budúcnosti. Už teraz počítače používame na všetko možné. V budúcnosti toho bude ešte viacej. Navyše, programovanie vôbec nie je také komplikované. Dovolím si odporučiť jednu knižku všetkým, ktorí by radi chceli programovať alebo aspoň skúsiť programovať. Prvých 20 hodín od Josha Kaufmana. Autor vôbec nevie programovať a v jednej kapitole ukáže, ako sa za 20 hodín naučí naprogramovať vlastný web v Ruby on Rails.  V čom vidíš výhodu svojej práce? Je v niečom výhodnejšia ako iné zamestnania?Programovanie je skvelé remeslo. Dokážem sa s ním ľahko uživiť, nie som limitovaný lokalitou. Môžem cestovať po svete a zároveň pracovať na notebooku. Určite sa oplatí investovať do štúdia programovania. Človek tým získa nepomerne viacej benefitov ako tomu musí obetovať. Prečo si si zvolil Python ako programovací jazyk? Ja som si nezvolil Python… Python si zvolil mňa :D Úprimne, už si nepamätám. Asi som riešil nejaké úlohy na výške a potreboval som niečo praktické, v čom rýchlo nakódim veci. Narazil som na python a odvtedy som mu (skoro) verný. Aké máš plány do budúcnosti?Momentálne mojim jediným plánom je nemať plány do budúcnosti. Opustil som pohodlie kancelárie, aby som sa mohol venovať svojej kapele (Mofokiller) a hudbe všeobecne. Rád by som spojil svoje znalosti o kompjutroch a využil ich čo najviac v muzike. Účty ešte stále platím pomocou programovania. Čiže je to vskutku skvelé remeslo. Môžem spoznávať svet a zároveň neumrieť od hladu. Najbližšie ma čakajú asi ďalšie kurzy pre Learn2Code, chcel by som sa podielať na vývoji počítačovej hry a aj tento rok sa pokúsim dostať na Pycon.sk s niečim zaujímavým. Krátky odkaz všetkým čitateľom na záverVšetkých pozdravujem a prajem im veľa trpezlivosti a radosti pri programovaní![Image] Mofokiller v kompletnom zložení Más na Mira nejaké otázky? Píš smelo do komentára!

Nezmeškaj info o nových kurzoch a špeciálnych ponukách